Herstructurering bedrijventerrein Havengebied

Van de havenmeester

De maand januari stond uiteraard in het teken van de barre weersomstandigheden. Ook de haven ondervond de nodige hinder. Nu de lente op komst is, kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen: een ijsbreker in onze haven.

8-6.jpg

Havenmeester Marcel Abels

Nu is de periode rond de jaarwisseling niet de meest drukke periode van het jaar maar goed, de scheepvaart gaat altijd door. Rijkswaterstaat heeft de situatie goed geschat en het Twentekanaal goed bevaarbaar gehouden. Wat een machtig gezicht is dat als zo’n ijsbreker door het ijs gaat. Als de kracht van de ijsbreker bepalend is voor de kracht waarmee de komende tijd aan de ontwikkeling van de haven wordt gewerkt dan komt dat wel goed.

ATC de Helling
Behalve de beroepsvaart zijn er nog veel meer bedrijven en instellingen betrokken bij de haven en het havengebied. Zo kwam ik in contact met André Meulenbeek van ATC de Helling. Dat is een project waar jongeren via een arbeidstraining hun weg leren vinden naar de arbeidsmarkt. Het is mooi om te zien en te horen hoe actief en gepassioneerd betrokkenen bezig zijn om die jongeren te helpen. Maar het is ook triest om te ervaren hoe moeilijk het is om de nodige gelden bijeen te brengen. Zo heeft de helling weer een hellingbaan nodig om schepen op de wal te krijgen voor reparaties. Het zou goed zijn om deze instelling voor de Enschedese haven te behouden. Het geeft de haven en het havengebied extra elan en uitstraling. En wat zou er mooier zijn voor de haven dan de aanwezigheid van zeilschip De Tukker?

Vaargeul
Maar goed, afgezien van deze overpeinzingen wordt het tijd dat er werkelijk wat gebeurt. Als je leest dat Rijkswaterstaat tussen Hengelo en Delden al eenrichtingsverkeer moet instellen omdat de vaargeul te smal is geworden besef je dat de handen uit de mouwen moeten. We zullen de ontwikkelingen in de scheepvaart voor moeten blijven en de haven en het havengebied aanpassen aan de wensen van de sector. Dat gaat ongetwijfeld lukken. Er is volop elan en spirit bij de betrokkenen. De eerste resultaten zijn ook al zichtbaar. Zo werken ze bij de Avia hard aan een nieuwe kade. En zo zullen nog vele projecten volgen…